Bilim ve teknoloji dünyasında bu hafta olup bitenler. 11.11.2013 - 17.11.2013
Teknoloji dünyasının sorununu çözecek virüs
ABD’li araştırmacılar, genetiği değiştirilmiş bir virüsü mikroskobik elektrot kablolar üzerinde serbest bırakarak önemli bir gelişmeye imza attı. Araştırmada, lityum-hava bataryalarının güçlerinin artırılabileceği anlaşıldı.
İnsani yardım taşımak için hibrit uçak
Filipinleri vuran Haiyan tayfunu, binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olurken, yüzbinlerce insan da evsiz kaldı. Ülkenin en büyük hasar gören kenti Tacloban’ın neredeyse kullanılamaz hale gelen havaalanı, yardımların ulaştırılmasını engelliyor. Uzmanlar, felaket durumlarında her türlü arazite inebilecek bir uçak-helikopter üzerinde çalışıyor. ESTOLAS projesinde, Letonya’nın Riga Teknik Üniversitesi ve İngiltere’nin Cranfield Üniversitesi ortak hareket ediyor. ABD merkezli Aeroscraft firması, Aeroscraft adı verilen, felaket bölgelerine yardım ulaştırmak için tasarlanan bir uçağın test uçuşlarma başladı.
Türk öğrencilere CERN’de staj yapma şansı
İsparta’da uçak kazasmda ölen fizikçi Prof.Dr. Engin Arık, adma açılan fon sayesinde her yıl 7 üniversite öğrencisi, yüksek enerjili parçacık fiziği deneylerinin yapıldığı Avrupa Nükleer Araştırma Orgütü'nde (CERN) 3 ay staj yapabiliyor.
8 yıllık yargı savaşını Google kazandı
ABD yargısı, Google ve kitap yazarları arasmda 8 yıldır devanı eden tartışmaya son noktası koydu. Google kitapları artık dijitalleştirebilecek. Ama sadece belirli kısımlarını.
360 derece panaromik fotoğraf çeken top
Fotoğraf çekmeyi sevenler artık kendi ‘Google Street View’ tecrübesini yaşayabilir. Bir girişimcinin geliştirdiği Panono adlı kameralı top, 360 derece panoramik görüntü çekme özelliğine sahip.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder