Bilim ve Teknolojide bu ay - Mayıs 2014

Görme engelliler için cep telefonu braille phone
Görme engelliler için cep telefonu

Görme engelliler için tasarlanan dünyanın ilk Braille alfabesini kullanan cep telefonu satışa çıktı. İngiltere’de OwnFone firması tuş takımı Braille alfabesi olan telefonunu dışında başka kolay kullanımlı telefonlarda üretiyor. Çocuklar, yaşlılar gibi birçok modele sahipler.

Rusya uydusu fırlatmada düştü

Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatılan Rusya'ya ait 'Express-AM4R' telekomünikasyon uydusu fırlatıldıktan kısa bir süre sonra düştü. Rusya Federal Uzay Ajansı (Roskosmos) yaptığı açıklamada, Express-AM4R isimli uyduyu taşıyan "Proton-M" füzesinde çıkan arıza nedeniyle, yerel saatle 01.42'de fırlatılan füzenin 545 saniye sonra düştüğünü söyledi.


Esnek, katlanabilir yerli cam üretildi

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümünde bir ekibin ürettiği esnek, katlanabilir cam, cep telefonu ve televizyon ekranlarıyla, bilgisayar monitörlerinde kullanılabilecek. Bir yıllık çalışma sonunda Alman Patent Dairesi'ne başvuru yapıldı.

Google ve Apple ateşkes ilan etti

Teknoloji devleri Google ve Apple patent hakları nedeniyle başlattıkları savaşı sonlandırma kararı aldı. İki büyük şirketin birbirlerine karşı açtığı onlarca dava hafta sonu gelen açıklama ile bitti. İletişim devleri, ortak bir açıklama yaparak davaları geri çektiklerini ve patent hakları üzerinde beraber çalışma kararı aldıklarını duyurdu. Ancak lisans hakları üzerinde devam eden tartışmanın farklı olduğu kaydedildi.

Daha önce de Amerikalı Apple ile Güney Koreli Samsung patent hakları ihlali nedeniyle mahkemeye gitmişti. Davaların ardından iki şirket de karşılıklı olarak tazminat ödemek zorunda kalmıştı.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder