Mekatronik Strateji Raporu 2023

GİRİŞ
İlerleyen bilim ve teknoloji düzeyi ve buna paralel olarak gelişen ve değişen dünya pazarları, endüstriyel ürünlerde nitelikleri açısından ve işlevsel olarak önemli değişimlere neden olmuştur. Hızla gelişen teknoloji ve sürekli değişen pazar koşulları daha ekonomik ve kaliteli ürünler isterken, bunlara ek olarak müşteriler de sürekli olarak daha esnek ve çok işlevli ürünler istemektedir. Hızla değişen müşteri istekleri ve yoğun rekabet sonucu ürünlerin teknolojik ömürleri çok kısalmıştır. Bu koşullar karşısında geleneksel tasarım ve imalat teknolojileri yetersiz kalmış, bu talepleri karşılayabilecek yeni kavram ve yöntemler gelişmiştir. Bunlardan birisi de mekatronik mühendisliği kavramıdır. Mekatronik, çok disiplinli ve disiplinlerarası konuları kapsayan bir mühendislik felsefesi ve mühendislik uygulamalarına tümleşik bir yaklaşımdır; mekatronik mühendisliği, makina mühendisliği, elektrik / elektronik mühendisliği ve bilgisayar teknolojisinin eşamaçlı ve tümleşik bir yapıda uygulamasıdır.
Çağdaş mekatronik teknolojisi ürünleri, bir veya birkaç mikroişlemci çevresinde yerleştirilen duyucular (sensörler), eyleyiciler (motor sistemler), ve tüm sistem veya makinayımerkezi veya dağınık yapıda denetleyebilen bilgisayar programlarından oluşmaktadır. Bu tanıma uygun sistem ve makinalar kendisine tanımlanan çevreyi gözlemlemekte, çevredeki değişimleri algılamakta ve algıladığı bilgileri yorumlayarak gerekli motor sistemler yardımı ile çevresini değiştirebilmektedir. Mekatronik makinalar mekanik işlevsellik ile tümleşik algoritmik denetimi beraberce içeren ürün ve sistemlerdir. Gelişmiş mekatronik ürünler basit makinalar yerine çevrelerini değiştirebilen bilgisayar sistemlerine dönüşmüştür; doğal olarak bu yapıdaki makina ve sistemler akıllı davranışlar göstermektedir. Mekatronik ürünlerde yer alan yazılımlar genellikle yapay zeka tekniklerini kullanmakta ve böylece mekatronik tasarım ürünleri, basit işlevsel makinalar yerine, çeşitli koşullara uyum sağlayabilen yetenekli sistemlere dönüşmektedir. Mekatronik sistemler, Türkiye’nin uluslararası pazarlarda giderek daha etkin hale geldiği birçok teknoloji alanı ve sanayi sektörü için önemli bir girdi oluşturmaktadır. Otomotiv, beyaz eşya ve elektirkli ev aletleri, akıllı bina ve ev otomasyonu, gıda, sağlık, sivil ve askeri hizmet sektörleri, MEMS ve sensör teknolojileri örnek olarak gösterilebilir. Geniş bir ürün ve üretim yelpazesine hizmet eden mekatronik alanına, örneğin, otomotiv sektörü penceresinden bakalım: Ülkemiz için lokomotif sektörlerden biri olan otomotiv sektörü montaj sanayiinden özgün tasarım üreten bir konuma geçiş yapmakta; Türkiye uluslararası otomotiv şirketlerinin imalat üssü haline gelmektedir. Bu konumun sürdürülebilirliği, ancak, özgün ve yüksek teknolojili ürün ve bileşenleri ülkemizde geliştirip üretebilmekle mümkün olacaktır. Yol taşıtları giderek elektrik motoru aktüatörleri ve değişik sensörlerle donanan bir çok elektronik kontrol ünitesinin bir ağ yapısı içinde çalıştığı, aktif güvenlik, konfor ve eğlence/iletişim niteliklerinin ön plana çıktığı birimlere dönüşmektedir. Bu durum yakın gelecekte taşıtlar arası iletişim ve daha uzak gelecekte ise taşıt-yol iletişimi ile desteklenecek; navigasyon ve aktif güvenlik sistemlerinde uydu sinyallerinden azami oranda yararlanılacaktır. Bu teknolojik gelişmeler mühendisler açısından farklı disiplinlerin sinerjik biçimde ortak çalışmasını gerektiren mekatronik yaklaşımını gerektirmekte; tam anlamıyla mekatronik yol taşıtına doğru bir geçiş yaşanmaktadır. Aşağıdaki kutuda geleceğin yol taşıtı ile ilgili bir öngörü görülmektedir. Yol taşıtının şu andaki maliyetinin %30’u mekatronik tarzı alt bileşenlerden, onların kontrolcülerinden ve yazılımından oluşmakta ve bu oranın giderek artacağı net bir şekilde görülmektedir.
MEKATRONİK STRATEJİ RAPORU VİZYON 2023 PROJESİ
MEKATRONİK STRATEJİ GRUBU & TÜBİTAK
Ağustos 2004
ANKARA
RAPORUN TAMAMINI İNDİRMEK VE İNCELEMEK İÇİN LİNKE TIKLAYIN: https://cdnelektrikport.4flyy.com//Content//201212/Mekatronik-Strateji-Raporu.pdf
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...