Mekatronik Mühendisliği kitapları

Mekatronik
Makine ve Elektronik Mühendisliğinde Elektronik Kontrol Sistemleri
Yazar: William Bolton (Çeviren: Koray Tunçalp)
İçindekiler için tıkla
Mechatronics: Electronic Control Systems in Mechanical and Electrical Engineering. Boltonun kitabı dünyada yaklaşık 1.000.000 adet satmıştır. Elektronik mühendisliği, elektrik mühendisliği, makine mühendisliği, bilgisayar teknolojisi ve kontrol mühendisliğinin bileşimi olan mekatronik; tasarımdaki çok önemli bir parçayı, mühendislik ürünleri ve işlemlerinin geniş bir aralığını oluşturan üretim ve bakımı şekillendirmektedir. Bu kitap makine ve elektrik mühendisliği ile teknolojisindeki elektronik kontrol sistemlerinin uygulamasına kapsamlı bir giriş ve anlaşılırlık sağlar. Kitap, mühendisliğe ve teknolojiye toplu bir yaklaşım ve anlamayı geliştirmek amacıyla; mühendis, teknik öğretmen ve teknikerlere bir bilgi çerçevesi sunmaktadır.


Otomatik Kontrol Sistemleri
Automatic Control Systems
Yazar: Benjamin Kuo (Çevirmen : Atilla Bir)
İçindekiler için tıkla
Yaklaşık 50 yıldır kendisini otomatik kontrol sistemlerinin uygulamalarına adamış, tecrübeli bir araştırmacı ve mühendis Benjamin C. Kuo tarafından kaleme alınmıştır. Yazarın en önemli özelliği bilimsel çalışmaları yanında, yıllardır sürdürdüğü eğitim hizmetinde otomatik kontrole çok sayıda kitap kazandırmış olmasıdır. İlk baskısı 1962′de yapılmış olan bu kitap, 60′lı yıllarda mühendislik eğitimine başlayan ve bugüne kadar aynı yolu izleyen pek çok öğrenciye otomatik kontrolü sevdirmiş, öğretmiş ve çalışma alanı olarak geniş bir öğrenci kitlesinin otomasyona yönelmesine neden olmuştur.Genç mühendislerin elinden düşmeyen bu kitabın temel özelliği, geleneksel konuları basit bir dille ele alması, anlatımını uygulamaya yönelik örneklerle desteklemesi ve her baskıda yeni konuları bünyesine alarak sürekli güncel kalabilmesidir.



CCS C İle PIC Programlama Serdar ÇİÇEK
CCS C İle PIC Programlama
Yazar: Serdar ÇİÇEK
İçindekiler için tıkla
Elektronik alanında C dili vazgeçilmez bir yer edinmiştir. C dili hem insan diline olan yakınlığı hem de makine diline daha az kayıpla çevrilebilme özelliği sayesinde elektronik ürünler ve mikrodenetleyici programlamada oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Diğer elektronik ürünlerde olduğu gibi Microchip firmasının PIC mikrodenetleyici ürünlerinde de C dili ile programlama popüler bir şekilde kullanılmaktadır. PIC ürünleri için mevcut olan C derleyicileri içinde, PIC ürünlerinin neredeyse tümünü destekleyen, büyük bir oranla ANSI C uyumlu, esnek ve çok kolay bir şekilde mikrodenetleyici programlanmasına izin veren, birçok iletişim protokolü ve çevresel ürünler için hazır kütüphane dosyaları (kontrol fonksiyonları) içeren CCS (Custom Computer Services Inc.) firması ürünü CCS C PIC C Compiler programı oldukça popülerdir. Kitapta CCS C derleyici programı tüm yönleri ile ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Yazar konuların anlatımında oldukça yalın bir dil ve sade bir anlatım şeklini kullanmıştır. Genelde tümevarım yöntemi ile konular incelenmiştir. Kitapta verilen oldukça açıklayıcı bilgiler konu ile yeni tanışan okuyuculara kolaylık sağlamaktadır. CCS C PIC derleyici programı anlatılırken PIC16F877 ve PIC16F877A mikrodenetleyicilerinin donanım mimarisi de ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Böylece kitapla birlikte hem CCS C programı hem de çoğu uygulama için yeterli olan ve diğer PIC ürünleri içinde benzer mimariye sahip PIC16F877 ve PIC16F877A denetleyicilerini de öğrenmiş olacaksınız. Kitapta CCS C ve PIC mikrodenetleyici mimarisi yanında ayrıca birçok çevresel elemanında teknik bilgileri ve kullanımı hakkında bilgi verilmiştir. Böylece okuyucu kitaptan edindiği bilgi ve tecrübe ile kendi mikrodenetleyici sistemlerini rahatlıkla tasarlayabilecektir.Kitapta verilen uygulama devrelerinin programlarının çoğu yazar tarafından PIC PROG/DEKA V5 deneme kartı ile uyumlu bir şekilde yazılmıştır. Böylece okuyucu birçok uygulama devresinin çalışmasını gerçek ortamda rahatlıkla görebilir. Ayrıca kitapta verilen uygulama programlarının tümünün C kodu dosyaları sitemizden indirilebilir.



Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
Principles of Materials Science and Engineering
William F. Smith
Çevirmen : Nihat Kınıkoğlu
İçindekiler için tıkla
Malzeme üretimi ve kullanılabilir ürün haline getirilmesi bugünkü ekonomimizin temelini oluşturuyor. Mühendisler, en ileri düzeyde işlenmiş ürünler ve bunların üretimi için gereken işleme sistemleri geliştirmektedirler. Malzemeler kendilerinden bir şeyler oluşturulan veya yapılan maddelerdir. Uygarlığın başlangıcından bu yana, malzemeler enerji ile birlikte insanın yaşama standardını yükseltmek için kullanılmıştır. Ürünler malzemelerden yapılalı beri malzeme bütün çevremizdedir. Yaygın olarak rastlanan bazı malzemeler arasında ağaç, beton, tuğla, plastik, cam, lastik, çelik, alüminyum, bakır ve kağıdı sayabiliriz. Aslında çevremize dikkatle baktğımızda çok daha fazla malzeme türünün olduğunu görürüz. Sürekli araştırma ve geliştirmelerin sonucunda sık sık yeni malzemeler yaratılmaktadır. Malzeme üretimi ve kullanılabilir ürün haline getirilmesi bugünkü ekonomimizin büyük bir kısmını oluşturur. Mühendisler, en ileri düzeyde işlenmiş ürünler ve buların üretimi için gereken işleme sistemleri geliştirirler. Ürünler için malzeme gerektiğinden, mühendisler malzeme içyapısı ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar, böylelikle her bir uygulama için en uygun malzemeyi seçebilecek ve bunu işlemek için en uygun yöntemi geliştirebilecek durumda olurlar.




Mantık Devreleri
(Sayısal Elektronik)
Hüseyin Ekiz
İçindekiler için tıkla
Dünyanın, haberleşme teknolojisindeki gelişmelerde bir köy haline geldiği yeni bir yılda, global toplum içerisinde söz sahibi olmamız, ülkemizin gelişmişlik derecesi ile orantılıdır. Varlığımızı sürdürmek ve yeni dünya düzeninde söz sahibi olmak istiyorsak, gelişmişliğin gerektirdiği sayıda nitelikli insan gücünü yetiştirmek için eğitime değer vermek ve ona bilimsel ve teknolojik nitelik kazandırmak mecburiyetindeyiz. Çünkü, eğitim ve kültür düzeyleri yüksek, gelişen teknolojiye uyum sağlayabilen fertlerden oluşan toplumlar, yeni binyıl’da dünyanın şekillenmesinde önemli rol oynayacaklardır. Bilgisayar, nitelikli fertlerin yetişmesinde kullanılacak en önemli araçtır. Sayisal elektronik veya mantik devreleri olarak isimlendirilen dersler, bilgisayarları ve bilgisayar temelli sistemleri oluşturan devrelerin tasarım ve incelenmesi ile ilgili konuları içermektedir. ‘Mantık Devreleri’ (Sayısal Elektronik) adlı bu kitap ile, dersin kapsamına giren konulara ilişkin kapsamlı bilgilerin sunulması amaçlandı. Mantık devreleri, Lojik devreler, Bilgisayar mantık devreleri, Sayısal Elektronik, Sayısal tasarım, vb., isimlerle anılan kitaplar içerisinde önemli bir açığı kapatacağına inandığımız elinizdeki kitap, Mühendislik ve Teknik Eğitim Fakülteleri öğrencilerinin kolayca izleyebilecekleri bir başvuru kitabı olarak düşünüldü. Kitaptaki açıklamaların, yalnızca Elektronik / Bilgisayar eğitimi alan fakülte öğrencileri için değil, Meslek Liselerinden Meslek Yüksek Okullarına, Teknik Liselerden Mantık Devreleri / Dijital Elektronik dersi olan diğer teknik bölüm öğrencilerine kadar herkesin faydalanacağı şekilde olması hedeflendi. Kitap ile birlikte sunulan CD içerisinde bulunan animasyon ve simülasyonların konuların anlaşılmasına yardımcı olması amaçlandı. Sunulan animasyon ve simülasyonların gelecekte daha kullanışlı formatlara dönüştürülmesi hedeflenmektedir.




ROBOT KİNETİĞİ Zafer BİNGÜL - Serdar KÜÇÜK
ROBOT KİNETİĞİ
Zafer BİNGÜL - Serdar KÜÇÜK
İçindekiler için tıkla
Robot kinematiği olarak basılan bu kitap Robot Tekniği-I adlı kitabın tekrar gözden geçirilerek genişletilmiş ikinci baskısını oluşturmaktadır. Kitabın birinci baskısı 2005 yılında gerçekleştirildi ve edinilen geri bildirimlerden eserin ülke çapında önemli bir ihtiyacı karşıladığı gözlemlendi. Gerek öğretim üyesi arkadaşlarımızın ve gerek öğrencilerimizin birinci baskıya gösterdikleri ilgiye ve sundukları önerilere sonsuz teşekkür ederiz. Bilindiği gibi robot kinematiği robot çalışmalarının temelini oluşturmaktadır. Bu durum göz önünde bulundurularak temel kavramlar karmaşık matematiksel işlemlere kurban edilmeden açık bir şekilde anlatılmıştır. Kitaptaki temel kavramların tanımlanmasında kullanılan kelimelerin itinayla seçilmesine dikkat edilmiştir. Öğrencilerin problem çözerek konulan en verimli şekilde öğrendikleri göz önünde bulundurularak hemen hemen bütün konular detaylı açıklanmış örneklerle zenginleştirilmiştir. Konuların dizilimi öğrencilerin kolayca öğrenebileceği şekilde tasarlanmıştır.
Bu kitabı yazmamızda temel iki amaç vardır: robot tekniği dersleri içinde problem çözmeyi temel alan öğrenmeyi sağlamak ve ülkemizdeki bu konuda yazılmış Türkçe ders kitabı açığını kapatmaktır. Bu kitapla öğrencilere özellikle bütün bilgileri öğretmeye kalkışmaktan çok, onlara, sorgulamayı, yeni bilgilerle var olan bilim arasındaki bağlantıyı kurmayı, problem çözme becerilerini ve sezgilerini geliştirmeyi son olarak da eleştirel düşünmeyi öğretmeye gayret ettik.
Bu kitabı yazarken birçok kitaptan ve bilimsel makaleden yararlandık. Bu kaynakların yazarlarına teşekkür etmeyi bir borç biliriz. Ayrıca bu kitabın hazırlanması ve oluşturulması esnasında derin bilgilerini esirgemeyen Prof. Dr. George E. Cook'a sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.




ROBOT DİNAMİĞİ VE KONTROLÜ Zafer BİNGÜL - Serdar KÜÇÜK
ROBOT DİNAMİĞİ VE KONTROLÜ
Zafer BİNGÜL - Serdar KÜÇÜK
İçindekiler için tıkla
Gerçek yaşamdaki sorunları çözmek için iyi bir bilimsel birikim gerekir. Bunu elde etmenin yeride üniversitelerdir. Yeni bilgiler edinmek ve bu bilgilerin kullanımını geliştirmek üniversite eğitiminde çok önemlidir. Öğrenciler birçok farklı yöntemle ve farklı materyaller kullanılarak bilimsel konuları öğrenirler. Günümüzde en yaygın kullanılan eğitim materyali bilgisayardır. Derslerde, öğrenciler grup çalışmalarıyla veya tek başlarına bilgisayar yardımıyla çeşitli yazılımları kullanarak ders konularını pekiştirebilirler. Şu ana kadar verilen derslerden edindiğimiz tecrübelere göre öğrenciler problem çözerek en verimli şekilde öğreniyorlar ve yapılan problemleri bir model olarak takip ediyorlar. Çözülen problemlerin birçok olumlu yönü vardır. Ama burada dikkat edilmesi gereken konu öğrencileri ezberden uzak tutacak bir yaklaşımın oluşturulması gereğidir. Özellikle ülkemizde test sisteminin getirdiği tek boyutlu düşünce mantığının üniversitede çok boyutlu düşünce olarak geliştirilmesi gerekiyor. Bunun içinde ders anlatılırken mümkün olduğu kadar görsel materyallerden yararlanmak gerekiyor.
Bu kitabı yazmamızın üç temel amacı vardır: ilki Robot Tekniği-I olarak yayımlanan kitabın devamını sağlamak, İkincisi robot tekniği dersleri içinde problem çözmeyi temel alan öğrenmeyi sağlamak ve ülkemizdeki bu konuda yazılmış Türkçe ders kitabı açığını kapatmaktır. Yıllar boyunca verilen eğitimden çıkarılan sonuç: öğrencilerin aktif olarak öğrenmeye katıldıklarında en iyi öğrendiklerine ve tek başına ders kitaplarının öğrencilerin öğrenme ihtiyaçlarını karşılayamadığıdır. Birçok ders kitabının içine sıkıştırılan bilimsel bilgi miktarı oldukça büyüktür. Ama önemli olan bu bilgilerin ne kadarı öğrenciler tarafından özümsenebildiğidir. Bu bağlamda dünyadaki üniversiteler öğrencilere bütün yeni bilgileri öğretmeye kalkışmaktan çok, onlara, sorgulamayı, yeni bilgiler ve varolan bilim arasındaki ilişkiyi kurmayı, problem çözme becerilerini geliştirmeyi, sezinleme ve eleştirel düşünmeyi öğretmeyi amaçlamaktadırlar.
Bu kitabı yazarken birçok kitaptan ve bilimsel makaleden yararlandık. Bu kaynakların yazarlarına teşekkür etmeyi bir borç biliriz. Ayrıca bu kitabın hazırlanması ve oluşturulması esnasında derin bilgilerini esirgemeyen Prof. Dr. George E. Cook'a sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.





NOT: Listede verilen kitaplar genel geçerliliği olan kitaplardır. Bazı kitaplar başka bölümler için görülebilir fakat mevcut dersler için kullanılan en yaygın kitaplar seçilmiştir. Liste yenidir kitaplar eklenmeye devam edilecektir. Takipte kalın. Yorumda tavsiyelerinizi sunabilirsiniz.

Ayrıca Mekatronik Mühendisliği ders listesi için:
http://mekatroniksayfa.blogspot.com.tr/2014/04/mekatronik-muhendisligi-ders-listesi.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 yorum:

  1. kaçıncı sınıf kitapları bunlar acaba 2.sınıf va mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk kitap "Mekatronik" genel bir kitap tüm sınıfları kapsayabilir. Sınıf olayı üniversiteye göre değişir ancak Mantık devreleri, otomatik kontrol, termodinamik vs. genelde 2. sınıfta okutulur.

      Sil