Sözlükte "otomasyon": Endüstride, yönetimde ve bilimsel işlerde insan aracılığı olmadan işlerin otomatik olarak yapılması.
İngilizcesi: Automation Kökeni: Fransızca
Otomasyon; önceleri insan emeği ile yapılan işlerin, mekanik aletler, bilgisayarlar ve kendi kendine çalışan makinalarla yapılması durumu olarak bilinirdi. Bu kavram ilk başlarda, imalat sürecinde malzemenin bir makinadan diğerine otomatik biçimde aktarılmasını, her birinde üretimin belli bir bölümünün yapılarak, insan eli değmeden imalatın gerçekleştirilmesini ifadede kullanılıyordu.
Zamanla, teknolojinin gelişmesiyle birlikte, buna otomatik iletişim ve denetim mekanizmaları da eklenmiştir, iletişim, bir makinanın veya üretim aracının bilgisayar programındaki talimatları izleyerek faaliyet göstermesidir. Otomatik denetim ise makinenin yaptığı işlerde önceden programlanana göre bir sapmanın ortaya çıkması durumunda, gerekli düzeltmenin kendiliğinden sağlanması durumudur. Bu son iki faaliyet günümüzde, insanın zihinsel çalışmasının yerini büyük ölçüde almış bulunmaktadır. Otomasyon, özellikle ikinci Dünya Savaşı’ndan sonra Batılı sanayileşmiş ülkelerde, verimliliğin hızla artmasına yol açmıştır. Fakat bu gelişmenin olumsuz etkileri de vardır. Bunların başında iş gücüne, özellikle vasıfsız emeğe olan talebi önemli ölçüde azaltması gelir.
Ancak birbaşka tanımla otomasyon : bir işin insan ile makine arasında paylaşılmasıdır. Toplam işin paylaşım yüzdesi otomasyonun düzeyini belirler. İnsan gücünün yoğun olduğu otomasyon sitemleri yarı otomasyon, makinenin yoğun olduğu sitemler de tam otomasyon olarak adlandırılırlar. Sanayi devriminin başlangıcının aksine yakın geçmişimizde üretmek tek başına yeterli olmaktan uzaklaştı. Tüm dünyanın açık bir pazar haline geldiği rekabetçi koşullarda üretimi; hızlı, standart, güvenli, nihayet verimli kılmak, bir zorunluluk haline geldi. Endüstride bu zorunluluğun karşılığı şüphesiz ki otomasyondur.
Örneğin bir fabrikada kullanılan otomasyon sistemini göz önüne alacak olursak, burada her şeyin esnek ve kontrol edilebilir olması yöneticinin işine gelmektedir. Çünkü bilgisayar ekranında sisteminin işleyişini, eğer varsa arızanın yerini, üretilen ürün miktarını v.b. fabrikayı ilgilendiren birçok bilgilere erişim ve kontrol kolaylığı sağlar. Bu faydalar da işletmeye zaman, kalite, maliyet, hız ve kâr olarak geri dönmektedir. Bu sistemlerin en büyük dezavantajı ilk kurulumunun maliyetli oluşudur. Bu maliyet de uzun vadede çoğu otomasyon sistemlerinde kendini amorti etmektedir. Bir diğer zararı ise fabrikalara giren bu otomasyon sistemleri fabrika çalışanlarının sayısında azalmaya sebep olmaktadır.
Robotik ve otomasyon sistemeleri Mekatronik Mühendislerinin temel uğraş alanıdır. Ülkemizde de ivme gösteren otomasyon sistemlerine paralel olarak Mekatronik mühendisliğininde popülaritesi artmaktadır. Elektro-mekanik olan bu sistemlerin üretim, kurulum ve kurulum sonrası bakım, onarım ve kontrolleri vasıflı eleman ihtiyacı doğurmaktadır. Her ne kadar makinelerin işsizliği arttıracağı savunulsada önceliği iş kalitesini ve üretim hızını arttırmaktır.
teşekkürler paylaşımınız için. akıllı ev sistemleri olarak iyi çalışmalar dilerim.
YanıtlaSil