Gömülü Sistemler

Gömülü Sistemler ve Uygulama Alanları
Gömülü Sistem Kavramı: Bir ana yada bir alt sistem olarak bir işlevin yerine getirilmesini sağlayan entegre sisteme Gömülü Sistem adı verilir. Bu görev daha çok mekanik bir eylemi gerçekleştirmeye yönelik olmakla birlikte mekanik olmayan unsurları da içermektedir. Kişisel bilgisayar gibi bir bilgisayardan farklı olarak, gömülü bir sistem kendisi için önceden özel olarak tanımlanmış görevleri yerine getirir. Örneğin çamaşır makinenizde, otomobilinizde elektronik kontrol işlemlşerini gerçekleştiren mini bilgisayarlar daha doğrusu mikroişlemciler birer gömülü sistemdir.
Gömülü Sistemler
Gömülü Sistemlerde bir İşlemci ve bir bellek ve diğer yardımcı birimler kullanılır. İşlemcisi olan her birim için bir de işletim sisteminden bahsetmek gerekmektedir. Sistemlerde meydana gelen gelişme büyük oranda işletim sisteminde meydana gelen gelişme ile ilgilidir.

İlk gömülü sistemin; MIT Instrumentation Laboratory’de Charles Stark Draper tarafından geliştirilen Apollo Guidance Computer olduğu bilinmektedir. Aya yapılan yolculuklarda iki tane kullanılırdı.

İlk Ticari Üretim İlk kitlesel gömülü sistem üretimi 1961 yılında Yapılmıştır.

Teknolojik ürünlerin çok fazla ucuzlamasının faktörlerinden biri de gömülü sistem teknolojisinde meydana gelen ucuzlama olduğu düşünülebilir.

Günümüzde gömülü sistemler elektronik bir devrenin olduğu her yerde bulunmakta. para çekmek için ATM lerde, çamaşır makinenizdeki yıkama programlarında, televizyonunuzda, otobüse binerken bastığınız akpil yada kart sisteminde, yazıcı tarayıcı gibi ekipmanlarda, otomobillerde kısaca heryerde...

İlk ticari mikroişlemci hesap makineleri ve diğer ufak sistemlerde kullanılan Intel 4004 oldu.
İlk ticari mikroişlemci intel 4004 yıl 1971
Dünyada üretilen mikroişlemcilerin % 98’inin gömülü sistemlerde kullanıldığı ifade edilmektedir.
Ancak % 2’lik bir kısım Bilgisayar üretiminde kullanılmaktadır.

Gömülü sistemler mekatroniğinde temelini oluşturur. Örneğin endüstriyel bir robotun kontrolü bir gömülü sistem tarafından yapılması gerekmektedir. bu sistem ayrıca bilgisayar yardımı ile programlanabilir olmalıdır.

Bir gömülü sistem tasarımında bir mikroişlemci ve yan elemanları temel bileşenleri oluşturur. Daha sonra ona bir işletim sistemi yüklenir ve programlanır. kullanın içinde bir kullanıcı arayüzüne ihtiyaç duyulabilir. En son olarakta güvenlik, hata ayıklama, otomatiklik, başlatma ve kendini test etme gibi özellikleride olabilir.

Gömülü sistemlerde kullanılmak üzere geliştirilmiş pek çok ticari ve ticari olmayan işletim sistemi bulunmakla birlikte Standartları oturmuş, On binlerce uygulamayı barındıran Komple bir işletim sistemi olarak Linux'un yakın gelecekte bu pazarda çok yoğun bir şekilde kullanılacağı düşünülmektedir.
Gömülü sistem teknolojisi
Gömülü sistem teknolojisi, Bilgisayar Teknolojisi içerisinde en büyük ekonomik getiriyi temsil etmektedir. Dolaysıyla; Yazılım teknolojisi gelişmiş bir çok ülke’nin özellikle yoğunlaştığı bir alandır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder