USB - Universal Serial Bus "Evrensel Seri Veriyolu"

Seri yapılı bir bağlantı biçimidir. Tak Çalıştır (plug and play) özelliğinden dolayı birçok cihazın bağlantısında kullanılmaktadır. Evrensel seri veriyolu, çevre birimlerinin bilgisayara takıldıkları anda tanınıp otomatik çalışmalarını sağlamaktadır. Yani PnP'dir. Bu yolla 127 tür cihazı çalıştırma imkânı vardır, ek aparatlarla tek porta birden fazla cihaz bağlanabilir. USB basit bir dört telli bağlantıdır. Veri kodlamasına NRZI (Non-return to Zero Inverted) denir. Son sürümü 3.0'dır. En çok kullanılan 2.0 versiyonudur. Küçük cihazlarda 3.0 kullanmak maliyeti arttıracağından 2.0 tercih edilir. USB port bilgisayar kapalıyken bile elektronik cihazları şarj etmek için kullanılabilir.
USB çeşitleri - tipleri

USB versiyonları

USB 1.0 : Hız 12 Mbit/sn (1.5 MByte/sn) (fullspeed) daha sonra 1.1 de çıkmıştır.
USB 2.0 : Hız 480 Mbit/sn (60 MByte/sn) (highspeed)
USB 3.0 : Hız 4,80 Gbit/sn (600 MByte/sn) (superspeed) daha sonra 3.1 de çıkmıştır.


USB tarihçesi

  USB arabiriminin geliştirilmesi ilk olarak Hewlett Packard (HP) firması ile başlamıştır. Fakat o zamanlar HP Arabirim Bus’ı olarak anılmaktaydı. Bu arabirimin sadece HP’ye yani tek bir firmaya ait olması Lisans ücretleri ve buna benzer sebeplerden dolayı istenmeyen bir durum olduğundan USB standartlarını belirlemek üzere bir örgüt kurulmuştur. Bu örgütte bulunan şirketler Intel, Microsoft, NEC, Philips HP ve Compaq’dır.Ocak 1996 tarihinde ilk olarak USB 1.0 sürümü devreye girmiş,hemen ardından Eylül 1998′ de ise USB 1.1 sürümleri hazırlanmıştır. USB 2.0 versiyonu Nisan 2000′ de USB 1.1′ in geliştirilmişi olarak lanse edilmiştir. USB 2.0 multimedya ve depolamaa uygulamalarında ek bir bant genişliği sağlar ve data aktarım hızı 1.1 versiyonuna göre 40 kat daha yüksektir. USB 2.0 aynı zamanda 1.1 versiyonuda desteklemektedir. 1.5, 12 ve 480 megabit/sn olmak üzere üç farklı hız modunu destekler.
USB kabloları içi bağlantı

USB Çalışma Prensibi

Ana bilgisayarın enerjisi açıldığında öncelikle bağlı olan tüm cihazları kontrol eder ve herbirine bir adres atar. Bu işleme listeleme denmektedir. Ana bilgisayar ayrıca her cihazın hangi tipte veri transfer etmek isteyeceğine bakar. Ana bilgisayar kontrol paketleri ile ayrıca komutlar ve sorgular gönderebilir. Cihazlar numaralandıktan sonra ana bilgisayar kesme ve eşfrekanslı cihazlardan gelen toplam bant genişliği taleplerini izlemeye devam eder. Bant genişliğinin %90′ ınana kadarını kullanabilirler ancak bu seviye aşıldığında gelen talepler bilgisayar tarafından reddedilecektir. USB erişilebilir bantgenişliğini çerçevelere böler ve ana bilgisayar bu çerçeveleri kontrol eder. Çerçeveler 1500 byte içerir ve her milisaniyede bir çerçeve oluşturulur. Çerçeve süresinde, eşfrekanslı ve kesme cihazları bantgenişliklerini garanti etmek için kendilerine yer alırlar.
USB bağlantı tipleri

USB Özellikleri

Bilgisayar herzaman için yöneticidir.
127 cihaza kadar bağlantı yapılabilir.
USB kablosu tek başına 5 metreye kadar gidebilir.
Bağlantı mesafesi kısadır ancak hub larla uzatılabilir.
USB kabloda enerji için iki tel data taşımak için iki tel bulunur.
Basit 4 telli yapısı vardır.
Enerji kablosu için bilgisayar tarafından 5 volt, 500 miliamper enerji sağlanabilir.
USB cihazlar istenilen zamanda takılıp çıkarılabilir.
 Birçok USB cihazı, bilgisayar güç tasarruf moduna geçtiğinde uyku durumuna geçebilmektedir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 yorum:

  1. verdiğin resimde bacak bağlantıları yanlış..

    YanıtlaSil