Endüstriyel İletişim Yöntemleri (Otomasyon Haberleşmesi)

Profibus

Profibus : 

Profibus (Process Field Bus) geniş kapsamlı, üretim ve proses otomasyonu için tasarlanmış üreticiden bağımsız açık saha hat protokoludur. Üretici bağımsız oluşu ve açıklığı uluslararası standartlar olan EN 50170, EN 50254 ve IEC 61158 üzerine kurulmuştur. 650'ye yakın üyesi bulunan ve birçok araştırma enstitüsü tarafından desteklenen Profibus, farklı üreticilerin cihazları arasında haberleşme sağlayan ve bunu yaparken herhangi özel bir arabirime ihtiyacı olmayan bir veri yolu olmakla birlikte, yüksek hızlı kritik uygulamalar veya kompleks haberleşme işlemleri gibi kullanım alanlarında yaygın olarak uygulanan bir veri yolu sistemidir.

PROFIBUS DP (dezentrale peripherie) otomasyon cihazı ile merkezi olmayan cihazlar arsında hızlı bir şekilde ver alış verişimi sağlayan bir haberleşme sistemidir. Özellikle PLC'nin merkezde, çevre birimlerinin (slave) çalışma sahasında (işin yapıldığı yerde) olduğu durularda iletim hatlarının oluşturulması çok kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Profibus-DP haberleşme fiziksel yapi olarak RS485 ve/veya fiber optik alt yapisini kullanir.
PROFIBUS FMS (FMS-Fieldbus Message Specification - Saha veriyolu mesaj tanımlaması) genel bir haberleşme tipidir. Akıllı kontrol aygıtlar arasındaki haberleşme için gelişmiş uygulama fonksiyonlarını sunar. TCP/IP' nin gelisiminin ve kullanımının hizla artmasi sonucu olarak, FMS gelecekte daha az rol alacaktır . FMS’ de DP gibi fiziksel haberleşme yapısı olarak RS485 ve/veya fiber optik alt yapisini kullanir.
PROFIBUS PA (PA-Process Automation), daha cok proses otomasyonunda kullanilan ve mevcutta kullanilan haberlesme kablosu ile ekipmanin enerji beslemesi de sağlanan haberleşme tipidir. Profibus DP ile ayni master üzerinde çalışabilir.



Modbus

Modbus :

Modbus 1979 yılında Modicon firması tarafından geliştirilmiş, sunucu istemci tabanlı olarak endüstride kullanılan akıllı cihaz olarak tabir edilen aygıtların haberleşmesi için geliştirilmiş bir protokoldür. Modbus seri iletişim protokolü, master/slave ilişkisine sahip bir protokoldür. Sadece bir master düğümü (aynı zamanda olmak koşulu ile) ve maksimum 247 olmak üzere çeşitli sayılarda slave düğümü aynı bus (yol) üzerinde bağlanabilir. Modbus haberleşmesi her zaman master tarafından başlatılır. Slave düğümler Master düğüm tarafından bir istek emri almadığı sürece asla veri iletimi yapmaz. Slave düğümler kendi aralarında hiçbir şekilde haberleşemezler. Master düğüm aynı zaman içerisinde sadece tek bir Modbus iletişimi kurabilir. Modbus çoklu sahip/köle (master/slave) sistemlerini izlemek ve aygıtları programlamak için, akıllı cihazları (PLC, inverter vb.), algılayıcılar ve diğer aygıtları birbirleri ile haberleştirmek için veya alan içerisindeki cihazları uzaktan bilgisayar yada insan makine ara yüzleri ile kontrol edebilmek için kullanılabilir. Modbus cihazlardan verilerin alındığı ve bu verilerin bir merkezde toplanabildiği bir endüstriyel ağ sistemidir.



CANBus

CANBus : 

Bosch firması tarafından geliştirilen seri veri yolu sistemi olan "Controller Area Network" protokolu, özellikle otomotiv sektörüne yönelik akıllı ağ, sensör ve aktüatörler için tasarlanmış ve kısa bir zamanda bu çalışmalarda standart hale gelmiştir. Kablolama miktarını önemli derecede azaltır. Multimaster yani bütün CAN noktalarının data iletebildiği ve birkaçının da eş zamanlı olarak istekte bulunabildiği veri yolu sistemi olan CANBus hiçbir abone ya da kullanıcı için herhangi bir adreslemeye sahip olmamakla birlikte öncelikli mesajın iletilmesi şeklinde veri iletir. Bu veri iletişim protokolu en sık Otomotiv ve Medikal endüstrisinde kullanım alanı bulmaktadır. Mesaj öncelikli bir sistemdir. Ağdaki tüm alıcılar gönderilen mesajı alır. Alınan mesaj kendini ilgilendiriyorsa kullanır. İlgilendirmiyorsa siler. Mesajlar önem sırasına göre numaralara sahiptir. Daha küçük numaraya sahip olan bir mesaj her zaman öncelikli ve önemlidir.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 yorum:

  1. Endüstriyel iletişim otomasyonun bel kemiği çok önemli

    YanıtlaSil