Stm32f4 ve MikroC pro for ARM

Elektronik geliştirme kartlarının popülerleştiği bir dönemde yaşıyoruz. Artık mühendislik ve teknik bilgisi olan kişilerin dışında sıradan insanlar bile bu işlerle uğraşabiliyor. Şüphesiz bunların en profesyonelce olanları arm tabalı geliştirme kitleri. Aslında Arm bir kart değil hatta işlemci bile değil. Peki ne? Bunları bu yazımızda öğreneceğiz. Ayrıca ST firmasının ürettiği piyasada da bu konuda popüler olan 3 arm tabanlı geliştirme kitini inceleyeceğiz.
stm32f4 kitleri
  • STM32F401RE nucleo 
  • STM32F407VG discovery 
  • STM32F429ZI disco 

ARM nedir?


ARM bir işlemci değil bir işlemci mimarisidir. ARM firması geliştirdiği işlemci mimarilerinin telif hakkını üretici firmalara satar ve firmalar da işlemci üretimi yapar.
arm cortex
Piyasada gömülü sistemlere yönelik Cortex-M0, Cortex-M1, Cortex-M2, Cortex-M3,Cortex-M4 olmak üzere 5 tane serisi vardır. (STM firmasının ürettiği STM32F4 Discovery Kit’i de Cortex-M4 serisindendir. ) Ayrıca Cortex-A9, Cortex-A15 gibi cep telefonu ve tabletlerde gördüğümüz uygulamaya yönelik A serisi de vardır.



STM32F401RE nucleo

ST’nin son ürünü Arduino benzeri kartı hatta arduino ile uyumlu. ST klasik erkek pinlerine ek olarak aduino da gördüğümüz dişi pinlerden de eklemiş. Shieldleri zahmetsizce kullanabilirsiniz. Fiyatı 35 tl civarı, ARM Cortex-M4 CPU, 84MHz, 512 KBytes Flash, 12bit ADC 2.4 Msps up to 10 channels, 10 timers, Up to 3x I2C, 3x USARTs, 4x SPIs, SDIO, USB 2.0
STM32F401RE nucleo
Ürün sayfası: http://www.st.com/nucleoF401RE-pr



STM32F407VG discovery


32-bit ARM Cortex-M4F core, 168 MHz, 1 MB Flash memory, 192 KB RAM, tamamı kullanılabilen 100 pin.
Bünyesinde ivmeölçer, hareket sensörü, mikrofon, ses çıkış jakı, 8 adet led ve iki adet buton barındırıyor. Ledlerin 4 ü kullanıcı ledi, butonların ise biri reset için diğeri kullanıcı tanımlı. Fiyatı 60 tl civarı. Diğerleri içinde en popüler olan discovery kartı. Diğer ST kartlar gibi iki kısımdan oluşuyor. Üst kısmında debugger / programmer bulunuyor. Alt kısımda ise mikroişlemci, pinler ve yardımcı donanımlar bulunuyor. Standart mikrodenetleyici uygulamalarının yanı sıra DSP fonksiyonlarını da içinde barındırıyor.
STM32F407VG discovery
Ürün sayfası: http://www.st.com/internet/evalboard/product/252419.jsp


STM32F429ZI disco


32-bit ARM Cortex-M4, 180 MHz, 2 MB Flash, 256 KB RAM
Bünyesinde dokunmatik tft lcd ekran, 2 adet kullanıcı ledi, 2 adet buton, ivmeölçer, hareket sensörü bulunduruyor. Görülebileceği gibi en önemli özelliği renkli 2.4" TFT ekranı. STM32F407VG discoveryde de mevcut olan Mini ve Mikro iki adet USB girişi bulunmakta. ST-link Mini USB ile karta program yükleme ve debug işlemleri Mikro USB ile ise harici bağlantılar gerçekleştirilir. Fiyatı 90 tl civarı. Yarısı 3V’luk yarısı 5V’luk olan 128 adet pine sahip.
STM32F429ZI disco
Ürün sayfası: http://www.st.com/web/catalog/tools/FM116/SC959/SS1532/LN1199/PF259090


Derleyiciler (IDE)


Kartları programlamak için birçok yazılım mevcut ancak en popüler olanları Keil ve MikroC. MikroC de Keil deki gibi kütüphaneleri tanımlamak gerekmiyor zaten hepsi tanımlı. Bu yüzden ilk başta ki konfigürasyon ayarları uğraştırmıyor.

  • MikroC pro for ARM
  • Keil – MicroVision MDK-ARM
  • Altium, TASKING VX -Toolset
  • Atollic, TrueSTUDIO
  • IAR, EWARM workbench
  • CooCox CoIDE

MikroC pro for ARM


MikroElektronika firması tarafından Arm programlama için geliştirilen MikroC pro for ARM. En temel programlama dili olan C ile programlayacaksınız daha ne olsun yalnız önemli nokta genel giriş çıkış GPIO dediğimiz olaylar. Onları öğrenmek biraz zaman alabilir. Programı linkini verdiğim kendi sitesinden 8kb a kadar ücretsiz programlama imkânı veren deneme sürümünü indirebilirsiniz. http://www.mikroe.com/mikroc/arm
MikroC pro for ARM   MikroElektronika


Meraklısına notlar:


Bunların dışında Texas Instruments firmasının Stellaris isimli arm tabanlı geliştirme kartı da vardır.

Arm programlamaya başlamak zordur ama sonrası çabuk gelir.

Fiyatına göre performans oranı en iyi olan geliştirme kartlarıdır.

Gerçek hayatta kullanımı çok yaygındır. Örneğin akıllı telefonlar, tabletler vs.

Arduino ile karşılaştıracak olursak; Arduino ya başlaması kolaydır ilerlemek zordur, Stm e başlaması zor ama ilerlemesi kolaydır.

Kaynak kitap önerisi: MikroC ile ARM Programlama (STM32F407) Yazarı: Selim KOÇ, Mehmet Ali DAL, Yayınevi: Altaş Kitap
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 yorum:

  1. Bu güzel yazınız için çok teşekkürler aklımdaki sorulara cevap oldu.

    YanıtlaSil